Erasmus+

Erasmus+

Пројекат ,,FARMER" - Ампоста (Каталонија)

   

 

У оквиру ЕРАСМУС + пројекта ,, ФАРМЕР”  шест наставника стручних предмета и координатор Средње стручне школе „Стеван Петровић Бриле“ из Руме ,било је у посети Ампости, граду у Шпанији у покрајини Каталонији. Мобилност је организована у периоду од 13.11. до 17.11.2023. године.

На пројекту су били присутни наставници из Белгије, Француске, Хрватске, Финске, Ш паније , Италије, Данске и Србије.

Циљ мобилности је био да видимо шта земље учеснице чине у оквиру образовног система да приволе младе да упишу школе везане за пољопривреду и да се баве истим.

Домаћин је организовао презентације у оквиру којих су експерти из различитих области одржали предавања о значају агрошумарства, изазовима које носе климатске промене, управљање иригационим системима као и плаћање органске производње услуга и превоза.

Презентовали су нам иновативне приступе у подршци новим фармама кроз различите онлајн курсеве , као и друге начине промоције развоја и унапређења пољопривредне производње.

У оквиру активности обилазили смо њихове школске економије, винограде, воћњаке и пиринчана поља око делте реке Ебро.

Презентован нам је значајан биодиверзитет овог краја , као и то људи чине да га чувају.

Имали смо прилике видети фасцинантне птице попут фламингоса , као и учествовати у јединственим традиционалним активностима као што су бацање мреже или веслање понтонским чамцима.

На крају су учесници пројекта представили своје идеје, а потом кроз интерактивне радионице развиле те идеје и предлагали начине за њихово унапређење и имплементацију.

Реализација наредних активности предвиђена је за фебруар следеће године, а партнер домаћин је Република Србија.

                                

Видео снимак Erazmus + projeкта "Let's improve the profession" у Немачкој

                   rs-co-funded pantone

Материјалу можете приступити  путем линка Video link

Erazmus + projekat "Let's improve the profession"

rs-co-funded pantone
Група ученика ветеринарске и пољопривредне струке провела је 14 дана у септембру на стручној пракси у организацији Vitalis у Немачкој, а наставници, представници три стручна актива су у исто време били на активности "job shadowing".
Једно сјајно искуство за све учеснике, много нових знања, нових култура, језика и познанстава.
 

Завршна конференција пројекта ,,Let's improve the profession"

rs-co-funded pantone
Завршна конференција пројекта "Let's imprоvе the profession" програма Еrasmus + одржана је 2.12.2022. године у свечаној сали ССШ "Стеван Петровић Бриле".
 
Након завршене мобилности у Немачкој, наставници и ученици, који су тамо боравили, су вршили дисеминацију пројекта у нашој школи и приказивали на часовима и међу активима све оно што су тамо видели и усвојили као нова стручна, али и животна искуства и знања.
 
Захваљујемо се програму Еrasmus + као и VITALISU - организатору мобилности у Немачкој, који нас је изузетно лепо угостио.
 

ПРОЈЕКАТ F.A.R.M.E.R.

F.A.R.M.E.R. је пројекат из програма Ерасмус+. Координатор пројекта је Данска, а земље партнери су: Србија, Хрватска, Шпанија, Белгија, Италија, Француска и Финска. Пројекат је почео 2021. године и траје 36 месеци. Циљ пројекат је размена добре праксе међу земљама учесницима у домену пољопривреде и сточарства, али и формулисање препорука за рад са младим фармерима у наредном периоду.

Пројекат се састоји од циклуса обука, циклуса координативних састанака и многобројних on-line сусрета. 
Прва обука је била у Винковцима (Хрватска), потом је уследио састанак тима у Ровениему (Финска), а тренутно се екипа професора наше школе налази у Виборгу (Данска). 
Школа домаћин организује целодневне обуке за наставнике из конзорцијума пројекта на тему рада са младим фармерима. Школа домаћина је велики школски центар са домом ученика, добро опремљена, са тимом наставника који се константно усавршавају. 
Наставници наше школе у наредних пет дана имаће прилику да унапреде своје знање из струке, да разговарају са колегама из других земаља и да добију идеје за наредне обуке по пројекту. 
 

facebook

http://www.poljskolaruma.edu.rs/templates/shape5_vertex/images/fb_icon_20.png