Дана 17.децембра 2013. године наши ученици, смера пољопривредни техничар, друге и треће године били су у посети пољопривредном факултету у Земуну.
Тамо нас је дочекао доцент др. Милан Ивановић, који нас је одвео на катедру за заштиту биља, где нас је чекала закуска, и уједно нас је упознао са историјатом факултета и смеровима који постоје на њему.
Ученици су имали прилику да присуствују предавањима које је држао професор др. Мирко Ивановић, иначе, велики стручњак из области заштите биље. Ученици су показали велико интересовање за предавања, чак су неки почели да размишљају да упишу пољопривредни факултет у Земуну.
После предавања ученици су имали прилику да обиђу лабораторије у којима се изводе научни експерименти, амфитеатре, у којима се изводе предавања, студентску читаоницу, студентску мензу и стакленик...
Домаћини су нас лепо угостили, провели кроз факултет и позвали нас да поново дођемо на пролеће и да обиђемо огледно добро „Радмиловац“ како би се упознали са практичним делом и научним радовима које изводе студенти и професори овог факултета.
Дана 10.12.2013. године у пољопривредној школи одржано је предавање у оквиру пројекта '' Килограм за киловат – кg за КW”. Предавању су присуствовали ученици I, II, III и IV године техничара заштите животне средине, предавање је одржао Марко Павловић, дипломирани инжењер пољопривреде, који је саветник у Републичком хидрометеоролошком заводу Србије. Пројекат удружења “Eвропски развојни центар” под називом “Киловат за килограм – кg за KW” има за циљ унапређење сазнања ученика средњих пољопривредних школа на подручју Аутономне Покрајне Војводине о ефикасном коришћењу енергије. Пројекат је суфинансиран од стране Покрајинског секретаријата за енергетику и минералне сировине.
11.12.2013. ученици Средње пољопривредне школе у Руми на симболичан начин помогли су рад Народне кухиње Црвеног крста у Руми.
Салата коју производе у програму редовне практичне наставе донирана је народној кухињи. Без обзира на то што нису у питању велике количине,
у Црвеном крсту напомињу да је то сигнал и осталима како се може помоћи рад Народне кухиње за 570 корисника у Руми. Пластеник у ком се одвија
практична настава за ученике Средње пољопривредне школе у Руми постоји три године, зелена салата производи се од прошле године, и то у овом
зимском периоду. Ову здраву намирницу произвели су ученици уз помоћ професора. Васа Ћурковић, ученик СППШ “Стеван Петровић Бриле” Рума каже да је све произведено по пропису и реду,
од подизања пластеника до сечења салате. Драгомир Попић, професор СППШ “Стеван Петровић Бриле” Рума додаје да је све произведено без употребе хемијских средстава, односно да је ово неки вид органске производње.
Све што је прозиведено у овом пластенику даје се у хуманитарне сврхе. Прошле године то је био Геронтолошки центар Срем у Руми, а ове народна кухиња Црвеног крста у Руми.
"Ђаци треба да науче оно од чега ће сутра живети, а осим тога и како помоћи онима који су у невољи", изјавијо је Милан Пуповац, директор СППШ "Стеван Петровић Бриле" Рума.
Бранислав Јовановић, секретар ЦК Рума каже да је то сигнал и другим донаторима који су веома важни за функционисање Народне кухиње. Народна кухиња у Руми опслужује око 570 корисника који сваки дан добијају кувани оброк.
Ова донација количински није довољна да задовољи све потребе народне кухиње, али зато сигурно задовољава потребу да се учини неко добро дело.